Zalmlasagne met prinsessenbonen

Receptinformatie


Bereidingstijd:
70 min
Moeilijkheidsgraad:
gemiddeld
Categorieën:
Vis & zeevruchten, Klassiekers in een nieuw jasje
Eigenschappen:
zonder vlees

Voedingswaarden

per persoon


Calorieën:
560 kcal
Vet:
26 g
Koolhydraten:
48 g
Proteïne:
33 g

Bereiding

 Laat de zalmfilets 3 uur afgedekt ontdooien op kamertemperatuur (in de koelkast 6 uur).
 Breng ondertussen rijkelijk gezouten water aan de kook. Voeg de bevroren prinsessenbonen en het bonenkruid toe, laat terug opkoken en nog 8 à 10 minuten afgedekt garen op middelhoog vuur. Giet af en vang het kookvocht op. Schrik de bonen onder koud water en laat ze uitlekken.
 Leg de tomaten kort in koken water, schrik ze onder koud water en schil ze. Snij ze in vieren, verwijder de zaadlijsten en snij in blokjes. Spoel de ontdooide zalm af onder koud water, dep droog en snij dwars in plakken van 1 cm dik. Verwarm de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte, 180 °C heteluchtoven).
 Spoel de citroenmelisse af en schud droog. Trek de blaadjes van het takje en snij ze in dunne reepjes. Laat de helft van de boter smelten in een kookpot en stoof de uienblokjes erin aan. Strooi de bloem erbij en laat kort aanzweten. Roer de melk erbij, laat opkoken en roer goed. Voeg wat kookvocht toe tot het een dikvloeibare saus wordt. Kruid met peper, zout, peperbessen, limoensap en -zeste. Voeg er eveneens de peterselie en de citroenmelisse aan toe.
 Vet een ovenvorm in met de rest van de boter. Giet een dun laagje saus op de bodem, leg daar een laag lasagnevellen op, en daarop de bonen en tomaten. Giet er terug wat saus over, leg er terug een laag lasagnevellen op, leg er nu zalm op, en bedek met saus. Blijf zo verder werken en leg als laatste laag bonen en tomaten, overgoten met de rest van de saus.
 Rasp de kaas en strooi over de lasagne. Laat 30 à 40 minuten bakken in het midden van de voorverwarmde oven. Laat even afkoelen en dresseer mooi op borden.
Tip
Maak slechts de helft van de saus en vul aan met tomaten- of paprikasugo voor een frisser resultaat.

Ingrediënten


Aantal personen:
500 g bofrost* Zalmfilets, natuur
500 g
1 kg bofrost* Fijne prinsessenbonen 1000 g
1 kg
3 takje(s)
bonenkruid
3
tomaten
4 takje(s)
citroenmelisse
3 EL
boter
40 g bofrost* Uienblokjes
40 g
2 afgestr. TL
bloem
400 ml
melk
10 g bofrost* Kruidentuin gehakte peterselie
10 g
300 g
lasagnevellen (ongekookt)
75 g
Old Amsterdal
zout
zwarte peper
geplette roze peperbessen
sap en zeste van 0.5 biolimoen
Bestel direct alle bofrost*-producten van dit recept of schrijf ze op uw boodschappenlijstje

Bereiding

1.
Laat de zalmfilets 3 uur afgedekt ontdooien op kamertemperatuur (in de koelkast 6 uur).
2.
Breng ondertussen rijkelijk gezouten water aan de kook. Voeg de bevroren prinsessenbonen en het bonenkruid toe, laat terug opkoken en nog 8 à 10 minuten afgedekt garen op middelhoog vuur. Giet af en vang het kookvocht op. Schrik de bonen onder koud water en laat ze uitlekken.
3.
Leg de tomaten kort in koken water, schrik ze onder koud water en schil ze. Snij ze in vieren, verwijder de zaadlijsten en snij in blokjes. Spoel de ontdooide zalm af onder koud water, dep droog en snij dwars in plakken van 1 cm dik. Verwarm de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte, 180 °C heteluchtoven).
4.
Spoel de citroenmelisse af en schud droog. Trek de blaadjes van het takje en snij ze in dunne reepjes. Laat de helft van de boter smelten in een kookpot en stoof de uienblokjes erin aan. Strooi de bloem erbij en laat kort aanzweten. Roer de melk erbij, laat opkoken en roer goed. Voeg wat kookvocht toe tot het een dikvloeibare saus wordt. Kruid met peper, zout, peperbessen, limoensap en -zeste. Voeg er eveneens de peterselie en de citroenmelisse aan toe.
5.
Vet een ovenvorm in met de rest van de boter. Giet een dun laagje saus op de bodem, leg daar een laag lasagnevellen op, en daarop de bonen en tomaten. Giet er terug wat saus over, leg er terug een laag lasagnevellen op, leg er nu zalm op, en bedek met saus. Blijf zo verder werken en leg als laatste laag bonen en tomaten, overgoten met de rest van de saus.
6.
Rasp de kaas en strooi over de lasagne. Laat 30 à 40 minuten bakken in het midden van de voorverwarmde oven. Laat even afkoelen en dresseer mooi op borden.