Chocoladeknoedels met maanzaadsaus

Receptinformatie


Bereidingstijd:
105 min
Afkoeltijd:
15 min
Extra tijd:
+ 15 minuten gaartijd Tijd om te laten rijzen 1 uur, Tijd om te laten rusten: 15 min, Bijkomende tijd: 60 min
Moeilijkheidsgraad:
gemiddeld
Categorieën:
Klassiekers in een nieuw jasje, voor kinderen, Zoetigheden en desserts
Eigenschappen:
zonder vlees, zonder vis, zonder varkensvlees

Voedingswaarden

per persoon


Calorieën:
603 kcal
Vet:
12 g
Koolhydraten:
109 g
Proteïne:
13 g

Bereiding

 Breek de helft van de chocolade in kleinere stukken en laat in een metalen kom al roerend smelten au bain marie. Roer de melk langzaam onder de gesmolten chocolade.
 Zeef de bloem in een kom en voeg het ei, een snufje zout, de verbrokkelde gist en de gesmolten chocolade toe. Meng goed en kneed tot een glad deeg met bebloemde handen. Laat het deeg 45 minuten rijzen in een kom op een warme plaats.
 Kneed het deeg vervolgens goed door en verdeel het in 4 gelijke bolletjes. Laat de bolletjes nog eens 15 minuten rijzen.
 Vul een grote kookpot voor de helft met water en breng het aan de kook. Leg de knoedels in een stoombloem en hang die in de kookpot. Laat de knoedels 12 à 15 minuten afgedekt garen.
 Breek ondertussen de rest van de chocolade in kleine stuken en laat evenens in een metalen kom al roerend smelten au bain marie. Voeg het maanzaad toe. Voeg eventueel wat melk toe als de chocolade-maandzaadsaus te dik is.
 Meng de maizena met 3 el sap. Breng de rest van het sap aan de kook in een kookpot, voeg vervolgens de maizena toe en laat kort opkoken. Voeg dan de bessen toe en kruid de compote af met suiker, een snufje kaneelpoeder en een snufje kruidnagelpoeder.
 Verdeel de warme bessencompote over de dessertborden, leg er telkens een knoedel in en giet daar de maanzaadsaus over.
Tip
Blauwmaanzaad heeft een warme, zoete, boterachtige en vooral nootachtige smaak en is onlosmakelijk verbonden met Oostenrijkse desserts. De aroma's en de smaak komen nog beter tot uiting als het maanzaad voor het malen wordt geroosterd. Maanzaad bestaat voor bijna de helft uit een eiwitrijke olie, wat als nadeel heeft dat het snel ranzig kan smaken. Koop maanzaad daarom best altijd in kleine hoeveelheden en gebruik het zo snel mogelijk op. Wie maanzaad langer wil bewaren kan het ook invriezen.

Ingrediënten


Aantal personen:
100 g
witte chocolade
65 ml
lauwe melk
220 g
bloem
1
eieren
½ blokje(s)
gist
1 EL
gemalen maanzaad
1 TL
maizena
150 ml
rodebessensap
700 g bofrost* Rodevruchtenmix
700 g
bofrost*Rodevruchtenmix
1 EL
suiker
zout
bloem voor het werkoppervlak
kaneelpoeder
kruidnagelpoeder
Bestel direct alle bofrost*-producten van dit recept of schrijf ze op uw boodschappenlijstje

Bereiding

1.
Breek de helft van de chocolade in kleinere stukken en laat in een metalen kom al roerend smelten au bain marie. Roer de melk langzaam onder de gesmolten chocolade.
2.
Zeef de bloem in een kom en voeg het ei, een snufje zout, de verbrokkelde gist en de gesmolten chocolade toe. Meng goed en kneed tot een glad deeg met bebloemde handen. Laat het deeg 45 minuten rijzen in een kom op een warme plaats.
3.
Kneed het deeg vervolgens goed door en verdeel het in 4 gelijke bolletjes. Laat de bolletjes nog eens 15 minuten rijzen.
4.
Vul een grote kookpot voor de helft met water en breng het aan de kook. Leg de knoedels in een stoombloem en hang die in de kookpot. Laat de knoedels 12 à 15 minuten afgedekt garen.
5.
Breek ondertussen de rest van de chocolade in kleine stuken en laat evenens in een metalen kom al roerend smelten au bain marie. Voeg het maanzaad toe. Voeg eventueel wat melk toe als de chocolade-maandzaadsaus te dik is.
6.
Meng de maizena met 3 el sap. Breng de rest van het sap aan de kook in een kookpot, voeg vervolgens de maizena toe en laat kort opkoken. Voeg dan de bessen toe en kruid de compote af met suiker, een snufje kaneelpoeder en een snufje kruidnagelpoeder.
7.
Verdeel de warme bessencompote over de dessertborden, leg er telkens een knoedel in en giet daar de maanzaadsaus over.