De klok rond winkelen
Kosteloze levering
Pas betalen bij levering
Omruilgarantie
Menu

Glutenintoleratie - Nuttige informatie en bruikbare tips

Glutenintoleratie - korenveld

Gebrek aan eetlust, buikpijn, vermoeidheid, bij deze symptomen denken weinig mensen aan een ernstige ziekte. Als echter deze symptomen regelmatig optreden, dan is glutenintolerantie een mogelijke diagnose.


Voor de getroffene zijn er enkele fundamentele vragen: Hoe zorg ik voor een juiste voeding? Waaraan herken ik glutenvrije levensmiddelen? En wat zijn de kansen op genezing?


Hier vindt u belangrijke informatie en nuttige tips alsook enkele antwoorden op frequent gestelde vragen over het thema glutenintolerantie.
 

Gluten – een eiwit met typische kenmerken

Glutenintolerantie - Meel

Gluten is een verzamelbegrip voor een specifieke  eiwitfractie in verschillende graansoorten: tarwe, kamut, rogge, gerst, haver en spelt. Al deze graansoorten veroorzaken een  levenslange intolerantie.

Gluten zelf bezit slechts een geringe voedingswaarde.  Gluten wordt dikwijls “klevend eiwit” genoemd en is verantwoordelijk voor de goede bakeigenschappen van bloem.

Glutenintolerantie, coeliakie, spruw - wat betekent dat?

Glutenintolerantie - oudere vrouw

Vroeger maakte men bij glutenintolerantie onderscheid tussen kinderen en volwassenen. Bij kinderen luidde de diagnose coeliakie, bij volwassenen spruw. Vandaag spreekt men bij alle leeftijdscategorieën van een glutenintolerantie of coeliakie. Het ziektebeeld is identiek bij de drie benamingen.

Een glutenintolerantie heeft men een heel leven lang.  De opname van gluten houdende levensmiddelen of levensmiddelen, die sporen van gluten bevatten, leidt tot een immuunreactie in de darmen met daarna een chronische ontsteking. Door de afvlakking van de slijmvliezen van de dunne darm kunnen minder of geen voedingsstoffen opgenomen worden. Dit kan tot ondervoeding leiden.
 

Symptomen van een glutenintolerantie

Glutenintolerantie - moeder en kind

De symptomen van de coeliakie zijn zeer veelzijdig.
Een typisch symptoom bij zuigelingen en baby’s is een opgezwollen buik die in contrast staat tot een mager lichaam.  Frequente, kleverige, glanzende, stoelgang met een slechte geur, groeistoornissen, sporadisch overgeven, gebrek aan eetlust en een droge huid zijn andere symptomen van de ziekte.  

Bij jongeren en volwassenen heeft de ziekte een minder specifiek verloop. Het gestoorde gebruik van voedingsmiddelen leidt tot gewichtsverlies en gebrek aan vitamines en mineralen.  De getroffenen klagen over een  een opgeblazen gevoel, buikpijn, gebrek aan eetlust. Ook andere immunologische ziekten zoals diabetes of schildklierontstekingen kunnen op een coeliakie wijzen.
 

Behandelingsmogelijkheden

Glutenintolerantie - vrouw met groenten

Het enige uitzicht op verbetering bij coeliakie bestaat er op dit moment in alle levensmiddelen te vermijden die gluten bevatten.  Ook sporen van gluten kunnen de slijmvliezen van de darm beschadigen. Gelukkig wordt de aanpassing  naar een glutenvrije voeding door de vele glutenvrije producten immens vergemakkelijkt.

U wilt van bofrost*producten genieten en u heeft een glutenintolerantie?
Wij bieden u uit onze actuele catalogus vele specialiteiten aan die zonder gluten gemaakt worden.
Verder hebben wij  een apart assortiment ontwikkeld dat glutenvrije producten aanbiedt: bofrost*free.

Wat is een tarwegevoeligheid?

In de media wint het ziektebeeld van de niet-coeliakie-niet-tarweallergie-tarwegevoeligheid (non-celiac wheat sensitivity, afgekort NCWS) meer en meer aan belang.
Het gebruik van tarwe houdende producten veroorzaakt bij deze mensen symptomen die gelijkenis vertonen met coeliakie. De klachten treden snel op na op de opname van gluten houdende granen, vooral tarwe. Met een glutenvrije voeding verdwijnen deze na enkele dagen.  De beschreven klachten gaan van buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of constipatie, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, gewrichts- en spierpijnen, depressieve stemming tot anemie. Dit ziektebeeld is niet door coeliakie of tarweallergie te verklaren.   Het gaat vermoedelijk om een intolerantie voor tarwebestanddelen en niet om een allergische of auto-immuun aandoening. 

In de regel moet het glutenvrije dieet, anders dan bij coeliakie, niet zo streng worden nageleefd. De drempel tot waar gluten verdragen wordt, kan enkel individueel bepaald worden.  Nuttig is in elk geval het advies van een gespecialiseerde voedingsspecialist in te winnen.
 

Ons bofrost*free-assortiment

Glutenintolerantie - vrouw met jamsbrood

Voor iedereen die geen gluten kan verdragen, is er  bofrost*free, het glutenvrije diepgevroren assortiment van  bofrost*.
“Heel gewoon lekkere dingen kunnen eten - alsof dit de normaalste zaak van de wereld is." Dat is wat in gesprekken met getroffenen keer op keer naar voor kwam. Deze wens vervult bofrost*free met een assortiment van glutenvrije en/of lactosevrije producten.
Vervangende ingrediënten bij bofrost*free-producten zijn maïsmeel, kikkererwtenmeel, rijstmeel, glutenvrij tarwezetmeel, aardappelzetmeel en boekweit.

Voor ons glutenvrij brood wordt bijvoorbeeld een mengsel van maïszetmeel, rijstmeel, aardappelzetmeel en boekweitmeel gebruikt.  De smaak is daardoor wonderbaarlijk “normaal” ,vers van de bakker...
 

Deze producten bevatten gluten

Hier vindt u nu een overzicht welke producten gluten bevatten:


Granen: tarwe, haver, gerst, rogge, spelt, triticale, emmertarwe, kaf, eenkoorn, bulgur, couscous. Verder alle deegwaren,  gebak, vlokken, muesli, etc. die uit deze graansoorten gemaakt worden.
Fruit en groenten: gerechten met groenten in combinatie met gluten houdende granen, gepaneerde groenten
Melkproducten: melkproducten in combinatie met gluten houdende granen, bijvoorbeeld yoghurt met muesli.
Vlees, vis, eieren:  gepaneerde vis of vlees of met gluten houdende sauzen
Vetten, kruiden, sauzen, …: alle sauzen met gluten houdende ingrediënten, bechamelsaus, …
Zoetigheden:
chocolade in combinatie met gluten houdende granen
Dranken: bier, gerst- of mout houdende koffievervangers, dranken met gluten houdende ballaststoffen, haver houdende dranken
 

Voedingsmiddelen die van nature uit geen gluten bevatten

Glutenintolerantie - vrouw eet groenten

De volgende levensmiddelen bevatten geen gluten:

Granen/aardappelen: aardappelen, maïs, rijst  (ook wilde rijst), gierst, boekweit, quinoa, amarant, tapioca, maniok, kastanje
Fruit en groenten: alle vruchten, noten, groentesoorten en peulvruchten (rauw of in natuurlijke staat diepgevroren)
Melkproducten: melk, natuuryoghurt, room, verse kaas (bijvoorbeeld ricotta, mascarpone, mozzarella etc.) en harde kaas (bijvoorbeeld edammer, Gouda, emmentaler, Parmezaan, …)
Vlees, vis, eieren: alle natuurlijke vlees- en vissoorten, eieren
Vetten, kruiden: alle olies, boter, margarine, reuzel, azijn, zout, peper en alle enkelvoudige kruiden
Bindmiddelen: maïs-, aardappel- en rijstzetmeel, guarkernmeel, johannesbroodpitmeel
Zoetigheden: alle suikersoorten, honing, marmelade
Dranken: mineraalwater, vruchtensappen en nectars, koffie, thee en frisdranken zoals cola en limonades
 

Tips voor in de keuken

  • Uitsluitend ingrediënten gebruiken die zeker glutenvrij zijn of glutenvrije producten, reeds geringe hoeveelheden gluten kunnen bij een intolerantie tot klachten leiden.
  • Voeding tijdens de bereiding niet met bloem bevuilde handen of met niet gereinigde keukentoestellen aanraken  (schotels, potten, zeven, etc.).
  • Uw levensmiddelen alleen met proper werkmateriaal gebruiken  - bijvoorbeeld werkvlak, bakplaat en grill.
  • Geen olie gebruiken die reeds gebruikt werd om gluten houdende  (gepaneerde) voedingsmiddelen te frituren.
  • Water vermijden dat reeds gebruikt werd om gluten houdende pasta’s te koken.
  • Aan uw vrienden, collega’s op het werk of het kantinepersoneel de glutenvrije voeding uitleggen.  Vele zijn dankbaar over informatie en tips en kunnen u daarmee makkelijker glutenvrije gerechten aanbieden.
  • Vraag in het restaurant, kantine of bij vrienden hoe de gerechten bereid werden.
  • Informeer u steeds voor het vertrek op vakantie over verkoopplaatsen voor glutenvrije levensmiddelen. Neem eventueel glutenvrije basisvoedingsmiddelen zoals brood en pasta van thuis mee.
     

Frequent gestelde vragen

Gluten en gluten houdende granen moeten altijd aangegeven worden op de ingrediëntenlijst, wanneer ze als ingrediënt gebruikt worden.  Ingrediënten, die uit gluten houdende granen gewonnen worden, moeten met vermelding van dit graansoort aangegeven zijn (bijvoorbeeld tarwezetmeel). Mogelijke verontreinigingen met gluten kunnen als waarschuwing op het verpakking staan (bevat sporen van / kan bevatten: gluten).
 

Ook in een glutenvrije voeding zijn er veel mogelijkheden om voldoende vezels te eten. Op de eerste plaats kan u gebruik maken van volkorenrijst, gierst en boekweit. Verder bevat het meest gebruikte bindmiddel voor glutenvrije bakwaren, namelijk guarkernmeel, ook vezels.
Vers fruit en verse groenten, ook diepgevroren, bevatten tamelijk veel vezels . Verder worden glutenvrije levensmiddelen vaak ook met vezels verrijkt.
 

In de eerste plaats kunnen wij u gerust stellen. U hoeft niet direct al onze  bofrost*producten te vermijden, bofrost* biedt een breed assortiment aan levensmiddelen met vele natuurlijke groenten-, vlees-, vis- en fruitproducten, die zonder gluten bereid werden. 
Verder hebben wij een apart assortiment met glutenvrije producten: bofrost*free. Het zijn enkele basisproducten die men vaak mist als mijn glutenvrij moet eten, zodat we onze klanten elke dag meer keuze en meer afwisseling kunnen bieden.
 

Datum

31.01.2018

Uw wensen en ideeën!

Wij beantwoorden graag al uw vragen betreffende onze producten en onze diensten. Uw suggesties zijn voor ons zeer belangrijk! Gebruik ons contactformulier en deel ons uw wensen en ideeën mee. 

016/98 19 19
(Maandag tot vrijdag van 8u tot 20u en op zaterdag van 9u tot 16u)

Via onze online catalogus kan u onze producten eenvoudig en onmiddellijk bestellen.

Raadpleeg ook onze antwoorden op  veel gestelde vragen.


U kunt ons uw wensen ook gewoon mailen: service@bofrost.be

Contact klantendienst