IJsclementientjes met Grand Marnier

Receptinformatie


Bereidingstijd:
90 min
Afkoeltijd:
60 min
Extra tijd:
+ 1 uur in de diepvriezer, Tijd om te laten rusten: 60 min
Moeilijkheidsgraad:
gemiddeld
Categorieën:
Feestelijke gerechten, Zoetigheden en desserts
Eigenschappen:
zonder vlees, zonder vis, zonder varkensvlees

Bereiding

 Pel de clementines, verwijder de witte velletjes en haal de partjes uit elkaar. Of gebruik clementines uit blik en laat ze eerst uitlekken in een zeef. Meng het fruit met de Grand Marnier en de abrikozenconfituur en zet 1 uur in de diepvriezer.
 Klop vlak voor het opdienen het eiwit met een snufje zout stijf in een kom. Strooi er vervolgens onder het kloppen beetje bij beetje ook de suiker bij, tot de eiwitmousse smeuïg en glanzend is.
 Verdeel het vanille-ijs over ovenvaste glazen of kommetjes en leg er de bevroren clementines op. Schep er telkens een toef eiwit op en vorm met een lepel tot een mooie punt.
 Karamelliseer de eiwitmousse met een brander of zet 1 à 2 minuten onderin de oven op grillstand (opgelet, gaat heel snel!). Bestrooi naar smaak met poedersuiker en dien meteen op.
Tip
De kom en gardes moeten goed koud en volledig vetvrij zijn om het eiwit goed stevig opgeklopt te krijgen. Daarnaast vraagt het wat geduld: klop het eiwit eerst schuimig op een lage stand, schakel daarna over op een hoge stand om het stijf te kloppen. Voeg de suiker in drie delen toe: een derde meteen in het begin, nog een derde wanneer het eiwit stevig begint te worden en het laatste derde helemaal op het einde. Klop dan nog even door, tot de suiker volledig is opgelost en de eiwitmousse stevig en glanzend is. Met een snufje zout wordt de mousse trouwens nog steviger.

Ingrediënten


Aantal personen:
6
clementines
75 ml
Grand Marnier
2 EL
abrikozenconfituur
2
eiwit
60 g
suiker
½ l bofrost* Bourbonvanille-ijs
½ l
Zout
Bestel direct alle bofrost*-producten van dit recept of schrijf ze op uw boodschappenlijstje

Bereiding

1.
Pel de clementines, verwijder de witte velletjes en haal de partjes uit elkaar. Of gebruik clementines uit blik en laat ze eerst uitlekken in een zeef. Meng het fruit met de Grand Marnier en de abrikozenconfituur en zet 1 uur in de diepvriezer.
2.
Klop vlak voor het opdienen het eiwit met een snufje zout stijf in een kom. Strooi er vervolgens onder het kloppen beetje bij beetje ook de suiker bij, tot de eiwitmousse smeuïg en glanzend is.
3.
Verdeel het vanille-ijs over ovenvaste glazen of kommetjes en leg er de bevroren clementines op. Schep er telkens een toef eiwit op en vorm met een lepel tot een mooie punt.
4.
Karamelliseer de eiwitmousse met een brander of zet 1 à 2 minuten onderin de oven op grillstand (opgelet, gaat heel snel!). Bestrooi naar smaak met poedersuiker en dien meteen op.