Ovenvers pompoengebak met vanille-ijs

Receptinformatie


Bereidingstijd:
70 min
Moeilijkheidsgraad:
gemiddeld
Categorieën:
Feestelijke gerechten, Zoetigheden en desserts
Eigenschappen:
zonder vlees, zonder vis, zonder varkensvlees

Bereiding

 1 Snij het pompoenvlees in kleine stukken en gaar ongeveer 10 minuten in licht gezouten water tot het zacht is. Giet het pompoenvlees af en pureer terwijl het nog warm is. Zet opzij om af te laten koelen.
 2 Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C (onder-/bovenwarmte, 155 °C heteluchtoven) en vet de kleine cakevormpjes of ovenschaaltjes in. Schraap het vanillemerg uit het stokje en meng met de eieren, de suiker en een snufje zout tot een smeuïge crème. Meng er beetje bij beetje de olie onder. Voeg vervolgens ook de yoghurt en het bakpoeder toe. Meng er ten slotte de pompoenpuree onder.
 3 Strooi de kruimels op de bodem van de vormpjes en schep dan het pompoenbeslag erop. Gaar de gebakjes ongeveer 50 minuten in de oven tot ze goudgeel zien.
 4 Voor de gekarameliseerde walnoten: breng het water met de suiker aan de kook tot het bruin begint te zien. Voeg dan de noten toe, zet het vuur lager en blijf voorzichtig roeren terwijl het karamelliseert. Giet uit op bakpapier en laat afkoelen.
 5 Haal de pompoengebakjes uit de oven en laat even afkoelen. Haal ze uit hun vorm en leg ze op bordjes, of dien ze zo op in hun bakvorm. Schep er nog een bolletje vanille-ijs bij, werk af met de walnoten en dien warm op.

Ingrediënten


Aantal personen:
400 g
kastanjepompoenvlees
1 snufje
zout
1 EL
boter
1 stuk(ken)
vanillestokje
3 stuk(ken)
eieren
130 g
suiker
100 ml
zonnebloemolie
300 g
yoghurt
1 EL
bakpoeder
4 EL
paneermeel of verkruimelde koekjes
1 kop(pen)
walnoten
8 bol/bollen bofrost* Bourbonvanille-ijs
8 bol/bollen
bofrost*Bourbonvanille-ijs
Bestel direct alle bofrost*-producten van dit recept of schrijf ze op uw boodschappenlijstje

Bereiding

1.
1 Snij het pompoenvlees in kleine stukken en gaar ongeveer 10 minuten in licht gezouten water tot het zacht is. Giet het pompoenvlees af en pureer terwijl het nog warm is. Zet opzij om af te laten koelen.
2.
2 Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C (onder-/bovenwarmte, 155 °C heteluchtoven) en vet de kleine cakevormpjes of ovenschaaltjes in. Schraap het vanillemerg uit het stokje en meng met de eieren, de suiker en een snufje zout tot een smeuïge crème. Meng er beetje bij beetje de olie onder. Voeg vervolgens ook de yoghurt en het bakpoeder toe. Meng er ten slotte de pompoenpuree onder.
3.
3 Strooi de kruimels op de bodem van de vormpjes en schep dan het pompoenbeslag erop. Gaar de gebakjes ongeveer 50 minuten in de oven tot ze goudgeel zien.
4.
4 Voor de gekarameliseerde walnoten: breng het water met de suiker aan de kook tot het bruin begint te zien. Voeg dan de noten toe, zet het vuur lager en blijf voorzichtig roeren terwijl het karamelliseert. Giet uit op bakpapier en laat afkoelen.
5.
5 Haal de pompoengebakjes uit de oven en laat even afkoelen. Haal ze uit hun vorm en leg ze op bordjes, of dien ze zo op in hun bakvorm. Schep er nog een bolletje vanille-ijs bij, werk af met de walnoten en dien warm op.