Bereiding
Meng de bloem met de droge gist in een kom. Giet de melk in een kookpot en voeg de boter in stukken toe. Verwarm tot handwarmte
Voeg de eimengeling toe en kruid met zout. Kneed gedurende 10 minuten tot een stevig deeg.
Rol ballen van het deeg, strijk ze in met olijfolie en zet ze ergens afgedekt en koel opzij.
Voor de vulling: laat de spinazie 5 minuten ontdooien in de microgolfoven, in een microgolfovenbestendige container. Laat de peterselie ontdooien op kamertemperatuur.
Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Stoof de knoflook ongeveer 1 minuut aan, voeg de spinazie toe en laat nog 5 minuten verder stoven. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Mix de spinazie samen en de peterselie met een staafmixer in een hoge beker. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix tot een geheel.
Rol het deeg op een bebloemd oppervlak uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 50 cm. Smeer de vulling erop uit, maar laat een rand van ongeveer 1 cm vrij. Rol stevig op vanaf de korte zijde en druk op het einde de zijkanten aan.
Snij de deegrol in de lengte doormidden, en draai vervolgens de helften rond elkaar maar houd de gesneden zijden naar boven gericht.
Vet de cakevorm in en leg het deeg erin met de gesneden zijden naar boven. Laat ongeveer 1 uur afgedekt rusten op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 175 °C boven- en onderwarmte. Laat de babka onderin de oven ongeveer 40 minuten goudbruin bakken. Haal uit de oven en laat 10 minuten rusten. Haal ze dan uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.