Pikante quiche met appel en prei

Receptinformatie


Bereidingstijd:
73 min
Afkoeltijd:
43 min
Extra tijd:
+ 40-45 minuten baktijd, Tijd om te laten rusten: 45 min
Moeilijkheidsgraad:
gemiddeld
Categorieën:
Snacks & kleine gerechten, Klassiekers in een nieuw jasje, Heerlijke gerechten met vlees
Eigenschappen:
zonder vis, zonder varkensvlees

Bereiding

 Voor het deeg: kneed het meel, de boter, de appelazijn en 1 el water samen. Vet een quichevorm in (26 cm diameter). Rol het deeg op het bebloemde oppervlak uit en maak het iets groter dan de vorm. Leg het deeg in de vorm en maak een rand van minstens 2 cm hoog. Prik verschillende keren met een vork in het deeg en zet het koud.
 Voor de vulling: spoel ondertussen het vlees af, dep het droog en snij in reepjes. Schil de knoflook, snij in grove stukken en druk die vervolgens plat met de vlakke kant van het lemmet van een mes. Druppel de helft van het citroensap over de kippenreepjes, kruid met cayennepeper, zout en knoflook. Verhit olie in een pan, bak het vlees, zorg ervoor dat het aan alle kanten is gebakken en neem het er weer uit.
 Verwarm de oven voor op 180 °C. Stoof de prei aan in hetzelfde bakvet en kruid met het currypoeder. Voeg de maizena toe aan de bouillon. Giet de bouillon bij de prei en laat opkoken. Meng de groenten, het vlees en de peterselie samen en verdeel over het deeg.
 Voor de vulling: meng de zure room met de kaas en de eieren. Kruid met peper en zout en giet over de rest. Was de appel en snij in vieren, verwijder het klokhuis en snij de appel in schijfjes. Doe de rest van het citroensap over de appel en leg de appelstukjes vervolgens op de quiche.
 Bak de quiche 40 à 45 minuten in het midden van de oven. Verdeel in stukken en dien op.
Tip
Om de bodem van de quiche krokant te maken kan hij even worden blindgebakken: leg bakpapier op het deeg en vul tot 1 cm met droge rijst of peulvruchten. Bak het deeg ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 175 °C. Haal daarna het bakpapier en de rijst/peulvruchten weg en bak nog zo'n 10 à 15 minuten verder. Bestrijk het deeg eventueel met losgeklopt eiwit en bak nog 2 eens minuten om te vermijden dat het deeg terug wak zou worden door de vulling. De rijstkorrels/peulvruchten die worden gebruikt voor het blindbakken kunnen meer dan een keer worden gebruikt als ze goed droog worden bewaard.

Ingrediënten


Aantal personen:
200 g
volkorenspeltmeel
125 g
boter
1 EL
appelazijn
Vet om de vorm in te vetten
Bloem voor het werkoppervlak
400 g bofrost* Kippenborstfilets, natuur
400 g
2 teen/tenen
knoflook
1
citroen, voor het sap
1 EL
olie
450 g bofrost* Prei
450 g
1 EL
currypoeder
1 TL
maizena
150 ml
groentebouillon
2 EL bofrost* Kruidentuin gehakte peterselie
2 EL
200 g
zure room
50 g
geraspte gouda
3
eieren
1
zurige appel (bv. Braeburn)
Zout
Cayennepeper
Versgemalen peper
Bestel direct alle bofrost*-producten van dit recept of schrijf ze op uw boodschappenlijstje

Bereiding

1.
Voor het deeg: kneed het meel, de boter, de appelazijn en 1 el water samen. Vet een quichevorm in (26 cm diameter). Rol het deeg op het bebloemde oppervlak uit en maak het iets groter dan de vorm. Leg het deeg in de vorm en maak een rand van minstens 2 cm hoog. Prik verschillende keren met een vork in het deeg en zet het koud.
2.
Voor de vulling: spoel ondertussen het vlees af, dep het droog en snij in reepjes. Schil de knoflook, snij in grove stukken en druk die vervolgens plat met de vlakke kant van het lemmet van een mes. Druppel de helft van het citroensap over de kippenreepjes, kruid met cayennepeper, zout en knoflook. Verhit olie in een pan, bak het vlees, zorg ervoor dat het aan alle kanten is gebakken en neem het er weer uit.
3.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Stoof de prei aan in hetzelfde bakvet en kruid met het currypoeder. Voeg de maizena toe aan de bouillon. Giet de bouillon bij de prei en laat opkoken. Meng de groenten, het vlees en de peterselie samen en verdeel over het deeg.
4.
Voor de vulling: meng de zure room met de kaas en de eieren. Kruid met peper en zout en giet over de rest. Was de appel en snij in vieren, verwijder het klokhuis en snij de appel in schijfjes. Doe de rest van het citroensap over de appel en leg de appelstukjes vervolgens op de quiche.
5.
Bak de quiche 40 à 45 minuten in het midden van de oven. Verdeel in stukken en dien op.