Bestel nu en geniet van € 10 welkomstkorting.

Geldig bij aankoop van minimum 45 euro. Alleen voor nieuwe klanten. Zie voorwaarden

Bestel nu en geniet van € 10 welkomstkorting.

Geldig bij aankoop van minimum 45 euro. Alleen voor nieuwe klanten. Zie voorwaarden

Diepvriezen & bewaren

bofrost*klanten weten: met diepvriesproducten hebt u "versheid op voorraad". Door het bewezen schokvriezen zorgen wij ervoor dat de waardevolle inhoudsstoffen worden ontzien en dat de hoge kwaliteit van onze producten behouden blijft.

Op grond van onze ononderbroken vriesketen van de productie tot uw diepvries bij gelijkblijvende mintemperaturen kan het product doorgaans niet opdooien. De koudecapaciteit van onze voertuigen is zo opgezet dat de temperaturen op -18°C of kouder liggen. Er mogen zich geen warmere temperaturen voordoen.
De verkoopvoertuigen worden 's nachts via het elektriciteitsnet gevoed; in het magazijn wordt het product bij minstens -25 °C bewaard. In de voertuigen bevinden zich koelplaten, die zoals grote koelaccu's koelvloeistof bevatten. Het gaat hierbij om de zogenaamde eutectische koudevoorraad. Deze garandeert samen met de goede isolatie dat in de voertuigenconstructies - ook bij hoge buitentemperaturen – een temperatuur van -18 °C blijft bestaan.
De bofrost*verkoper controleert tijdens zijn dagelijks traject regelmatig de temperatuur in de speciale diepvriesvoertuigen. Daarvoor controleert hij een speciaal scherm, dat zich goed zichtbaar achter de passagiersdeur bevindt. 's Avonds, nadat het voertuig naar de vestiging is teruggekeerd, gebeurt er een bijkomende controle. Pas als ook deze controle bevestigt dat de koeltemperatuur niet boven -18 °C ligt, wordt een overeenkomstig "koude-report" in de computer ingevoerd. Daarmee eindigt pas het "dagelijks traject" van de verkoper. Zijn voertuig wordt opnieuw op het elektriciteitsnet aangesloten.

Zoals de naam reeds zegt, worden bij schokvriezen de levensmiddelen binnen de kortste tijd in een bevroren toestand gebracht. Hoe hoger de bevriezingssnelheid, des te beter het vriesresultaat en de kwaliteit van de bevroren levensmiddelen. Hierbij is het bijzonder belangrijk dat het water in de levensmiddelen snel bevriest: Tussen 0 en -5 °C vormen zich uit het water in de cellen van de levensmiddelen ijskristallen. Hoe sneller deze temperatuurfase wordt doorlopen, des te kleiner de ijskristallen en des te gelijkmatiger worden ze in het product verdeeld.
De celstructuur van de levensmiddelen – en dus hun kwaliteit – blijven daarbij zoveel mogelijk behouden. Grote ijskristallen daarentegen kunnen de celwanden mechanisch beschadigen en zo de kwaliteit van de levensmiddelen negatief beïnvloeden. Schokvriezen voorkomt dit.

Langzaam bevriezen vermindert de kwaliteit van de levensmiddelen aanzienlijk. Men kan zeggen: De levensmiddelen "bevriezen". Er vormen zich grote ijskristallen in de cellen van de levensmidddelen, die door de langzame bevriezingssnelheid uitgroeien tot grote, scherpe structuren. Deze kunnen de celwanden mechanisch beschadigen, zodat de structuur van de levensmiddelen wordt geschaad.
Bij schokbevriezen bevriest het product zo snel, dat zich slechts hele kleine ijskristallen vormen. Dit beschadigt de celwanden amper, er komt amper celvocht vrij, de structuur en de aanblik blijven zoveel mogelijk behouden. Na het ontdooien zijn de schokgevroren levensmiddelen gelijkwaardig aan verse levensmiddelen.

Een voorbeeld uit het dagelijks leven: op een koude, windstille winterdag merken we amper dat het koud is. Op onze huid vormen zich luchtlagen, die isolerend werken. Bij een sterke wind en dezelfde temperaturen voelen we de koude echter veel meer. Door de beweging van de wind wordt de isolerende luchtlaag weggeblazen, zodat de koude lucht rechtstreeks met onze huid in contact komt. Dit is ook het essentiële verschil tussen industrieel diepvriezen en thuis diepvriezen.

In de diepvrieskast of de diepvrieskist, die vaak ook zeer lage temperaturen bereiken, is het praktisch windstil, zodat het product slechts langzaam bevriest en doorgaans zelfs stukvriest Er verstrijken ca. 24 uur voordat een kilo erwten in een vriezer thuis een kerntemperatuur van -18 °C heeft bereikt. Bij het industriële schokvriezen daarentegen is deze kilogram erwten in slechts 5 minuten diepgevroren.

De bevriezingssnelheid is van doorslaggevend belang voor de kwaliteit van bevroren levensmiddelen. Voorwaarden voor snel diepvriezen zijn ten eerste een zo laag mogelijke temperatuur en ten tweede een snelle warmteafvoer van het product. Hoe hoger het temperatuurverschil tussen product en omgeving, des te sneller koelt het product af. In het industriële diepvriezen werkt men met temperaturen tussen -40 °C en -70  C. Daarnaast wordt wind gemaakt. Zo worden erwten in de zogenaamde "flowfreezer" binnen de kortste tijd afzonderlijk en vrij zwevend in de luchtstroom schokgevroren, het zijn eigenlijk balletdansers in een koudeluchtstroom. Daarom kunnen ze later ook zo goed in porties worden verdeeld. Alle door ons gebruikte diepvriesprocedures zijn zodanig ontwikkeld dat ze de ontstane warmte op het productoppervlak onmiddellijk afvoeren en isolerende lagen vermijden.

De minimumhoudbaarheid (MHD) is het tijdstip tot waarop levensmiddelen met naleving van de bewaringsvoorwaarden hun specifieke eigenschappen behouden. De MHD geeft niet het tijdstip aan waarop levensmiddelen bederven. Het is noch de uiterste verkoop-, noch de uiterste consumptiedatum.
Omdat een product in de loop van de tijd kan veranderen en bijgevolg steeds meer van onze norm afwijkt, heeft bofrost* - zoals de wetgever het voorschrijft - een minimumhoudbaarheidsdatum vastgelegd.
De duur van de minimumhoudbaarheid hangt steeds van het product af. Roomgebak bijvoorbeeld is slechts zeer kort houdbaar, groenten (ongekruid) en fruit daarentegen zeer lang (tot 24 maanden). Een vuistregel is er hier dus niet. De door ons opgegeven gegevens steunen op jarenlange ervaring en continu uitgevoerde bewaartesten.

Tijdens de bewaring bij minstens -18 °C is een bacterieel bederf uitgesloten. Het product wordt koud bewaard met behoud van alle voedingsstoffen en er groeien geen bacteriën. Bij ononderbroken diepvriezen en een gepaste productbehandeling zijn er geen gezondheidsbezwaren.
Na het bereiken van de MHD kan een product nog een bepaalde tijd onder passende voorwaarden worden bewaard, omdat bofrost* een reservemarge heeft ingecalculeerd om van het product te kunnen genieten en bij ononderbroken diepvriezen kan het product bovendien niet bederven.
Als diepvriesproducten te lang in de diepvries worden bewaard, zijn er in de regel enkel smaak-, consistentie- of ook kleurafwijkingen. Zo kan vis eventueel traanachtig en vet mogelijk ranzig worden. Enkele levensmiddelen verliezen hun kleurintensiteit, andere worden donkerder. Bij ononderbroken diepvriezen en een gepaste productbehandeling zijn er geen gezondheidsbezwaren.

Controleer bij een storing van de diepvries de stekker en de zekering. Open het apparaat indien mogelijk niet, omdat het gesloten de koude het beste behoudt. Als het apparaat defect is, informeer dan zo snel mogelijk de klantendienst van de fabrikant. Een gepast telefoonnummer vindt u doorgaans in de handleiding, die u ook informatie over de bewaartijd bij een storing geeft.
Voor het geval dat adviseren wij u graag over onder welke voorwaarden u de door een storing getroffen diepvriesproducten nog kunt gebruiken.
Bel ons gewoon op: 016 / 98 19 19
Nog een tip: vermijd zoveel mogelijk temperatuurschommelingen in het apparaat, omdat deze de vorming van rijm bevorderen. Hoe meer ijs in een apparaat, des te meer stroom het verbruikt. Ontdooi het apparaat regelmatig indien nodig.

Als de producten binnen een dag ontdooid zijn, maar in de kern nog bevroren, kunt u deze doorgaans opnieuw invriezen. Belangrijk: de gedrukte minimumhoudbaarheid is geen richtwaarde meer. U moet de producten zo snel mogelijk consumeren.
Als een product binnen een dag volledig ontdooid is, kunt u het product klaarmaken en vervolgens opnieuw invriezen.
Als het apparaat langer dan een dag defect is en alle producten ontdooid zijn, moet u de producten verwijderen. Als u twijfelt, doe dan navraag bij ons – wij adviseren u graag individueel. Bel ons gewoon op: 016 / 98 19 19.
 

Rijm vormt zich altijd door temperatuurschommelingen. De producten "beslaan" quasi, d.w.z. dat de vochtige lucht condenseert. Als deze condens opnieuw bevriest, ontstaat de zogenaamde rijm.
Zo houdt u de vorming van rijm zo gering mogelijk: 

  • Voorkom dat de diepvries vaak wordt geopend en lang blijft openstaan.
  • Vries geen te warme levensmiddelen in.
  • Let erop dat de resthoeveelheden die u teruglegt nadat u een deel hebt genomen niet te veel zijn ontdooid.
  • Doe een product niet rechtstreeks uit het zakje in de kookpot met warm of zelfs kokend water, omdat de vochtige, warme damp het opdooiproces of de vochtigheid in de verpakking bevordert.

Vriesbrand, ook derdegraadsbevriezing genoemd, ontstaat door uitdroging van de oppervlaktelaag van een diepvriesproduct. Het is te herkennen aan een witte of bruinrode verkleuring van het productoppervlak.
Oorzaken kunnen zijn: een niet dichte of gebrekkige verpakking of sterk schommelende bewaartemperaturen. De uitgedroogde oppervlaktelaag neemt bij het ontdooien en klaarmaken amper water op. In plaats daarvan is ze taai of leerachtig. Vriesbrand leidt tot kwaliteits- en smaakverlies. Het kan de gezondheid echter niet schaden.

Jouw bofrost*voordelen

Pas betalen bij levering U heeft de keuze van betaling, u kunt direct betalen op het moment van levering bij de verkopers.
Persoonlijk advies Als je vragen hebt, staan je verkoper en onze klantenservice altijd voor je paraat.
Gratis ruilen Als een product niet aan uw verwachtingen voldoet, betalen wij het aankoopbedrag terug.
Kwaliteitsgarantie Alle bofrost* producten zijn zonder smaakversterkers, kunstmatige kleurstoffen en bestraalde ingrediënten.